CATALÁ :
Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega –l’enclavament colonial d’Empòrion- amb les restes d’una ciutat romana -l'antiga Emporiae- creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior. Va ser la porta d'entrada de la cultura grega i romana a la península Ibèrica.
![](https://static.wixstatic.com/media/36829a_01db16c2a14f45728d54745b8e3745c8~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_551,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/36829a_01db16c2a14f45728d54745b8e3745c8~mv2.jpg)
Combinen el paisatge d'una bonica platja amb les restes d'història que han anat deixant les diferents civilitzacions que han passat per Espanya. Un d'aquests pocs assentaments propers a la mar que encara es conserven en bones condicions.
- Habitants : indigetes, grecs de Focea, romans ... - Fundació : segle vi a. C. - Desaparició segle III (Sant Martí d'Empúries continua habitat) - Correspondència actual Sant Martí d'Empúries (L'Escala)
- El dialecte grec dels habitants d'Emporion era el jònic. El seu origen està en Jonia, la costa centre-occidental d'Anatòlia, on es trobava Focea.
- La visita dura una mitjana de dues o tres hores.
- En el complex arqueològic d'Empúries -entre la ciutat grega i la romana- hi ha uns 150 mosaics! Que es poden encara veure in-situ. És un dels conjunts més importants de tota la Península Ibèrica per la seva varietat en tipologies, tècniques i dissenys.
- Els temples: el Serapíeion i el Asklepieion. El primer dedicat a Isis i Zeus Serapis, els dos d'origen egipci, i el segon dedicat a Asklepios. Asclepi -déu de la medicina-, Esculapi per als romans, protegia la ciutat des del seu temple i centre terapèutic ( és l'obra grega més important trobada fins a la data a Catalunya, 2,20 metros de altura y pesa unos 900 kg.)
Com a curiositat, els arqueòlegs no estan segurs a el 100% de que es tracti d'Asclepi, també podria ser Júpiter, Agatodemon o Serapis.
- En la part exterior de la muralla romana, just a la dreta de la porta principal trobareu un relleu bastant curios ! ( és un membre viril, sexe , ...)
![](https://static.wixstatic.com/media/36829a_7feaaf1f041d4b00bcb4e7323f606ff3~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_551,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/36829a_7feaaf1f041d4b00bcb4e7323f606ff3~mv2.jpg)
Empúries (significa «mercat», «port de comerç», en llatí Emporiae, també anomenada per alguns Blaberura. La zona estava ja ocupada des de l'Edat de l'Bronze per una població indígena que comerciava amb els fenicis, però gràcies als grecs va arribar a convertir-se en un dels principals punts de comerç de l'oest de la Mediterrània.
Els jaciments arqueològics d'Empúries es troben sobre el golf de Roses, al municipi de l'Escala (Girona) i són uns de les restes grecs més importants d'Espanya. La zona està conformada per una plana enfonsada per on passen els rius Ter i Fluvià. No es tracta d'un únic nucli sinó de tres diferenciats: Palaiapolis, Neàpolis i Ciutat romana.
La Palaiapolis (en grec παλαιάπολις, «ciutat antiga») la trobem citada per Estrabó com fundació dels foceus de Massàlia, que adoraven a la deessa Àrtemis de Éfeso. Aquesta primera colònia es va instal·lar en una "illa" davant de la costa que en aquella època es trobava totalment envoltada d'aigua, i que més tard s'integraria al litoral gràcies a les aportacions de sediments de l'Fluvià, la qual que avui seria Sant Martí d'Empúries.
El terme Neàpolis (en grec νεάπολις, "ciutat nova") és el terme comunament aplicat pels grecs per a la zona de creixement d'una ciutat, i li va ser donat en aquest cas per Puig i Cadafalch per designar l'assentament situat a sud de la Paliápolis, ja terra endins. Aquest assentament neix com a resultat de el creixement demogràfic que no pot suportar la ciutat antiga.
La Ciutat romana és una antiga fortalesa (praesidium), assentada en un promontori més a l'oest de la Neàpolis. És un rectangle de 750x350 metres delimitat per una muralla que acull un sistema urbà desenvolupat al voltant de diversos cards i Decumanos.
Grecs : Durant la primera meitat del segle VI aC, els comerciants grecs procedents de Focea fundaren i s’establiren sobre un petit promontori estratègicament situat a l’extrem sud del golf de Roses, la Palaia Polis. Un promontori, a més, ocupat ja des del bronze final i la primera edat del ferro per una població indígena que havia mantingut contactes amb el comerç fenici. Poc temps més tard de l’establiment grec a la Palaia Polis, els emporitans crearen un nou nucli urbà immediatament al sud de la badia natural, garantint el control de les instal·lacions portuàries. Aquest nou assentament, ubicat a l’est d’una de les elevacions que s’aixecaven a l’entorn de les maresmes que delimitaven l’antiga línea de costa -la “terra ferma” d’Estrabó- és el que es coneix amb el nom de “Neàpolis”
Romans : Emporion va ser aliada romana durant la segona guerra púnica -principis de segle III a.C.- i va ser en aquesta època quan hi va haver aquí un primer embrió de campament militar romà. De fet, Emporion va ser la porta d'entrada dels romans a la Península Ibèrica el 195 aC, amb Marc Porci Cató al cap. En època de l'emperador August, les ciutats grega i romana es van unir física i jurídicament sota el nom de Municipium Emporiae (darrer quart del segle I aC). Mentres que Gerunda (Girona), Barcino (Barcelona), Tarraco (Tarragona) i altres ciutats romanes de la Península adquirien cada cop més importància, Emporiae la perdia progressivament. A la segona meitat del segle III dC, tota la ciutat romana i el sector de la Neàpolis eren ja abandonats, i la població es va concentrar a Sant Martí d'Empúries.
![](https://static.wixstatic.com/media/36829a_6e8c914ba9744ef7a0729998569fdbfb~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_710,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/36829a_6e8c914ba9744ef7a0729998569fdbfb~mv2.jpg)
Les excavacions del complex arqueològic van començar el 1908 i pràcticament han seguit sense interrupcions fins avui dia,( encare que només ha estat excavat un 25% del jaciment arqueològic ), així que es com passejar per un jaciment viu.
Els mosaics de les velles cases senyorials, l'escultura d'Asclepi o l'imponent fòrum romà són de visita obligada. A les ruïnes d'Empúries es poden visitar la ciutat grega, la ciutat romana i el Museu d'Arqueologia.
Durant l'estiu s'organitzen visites teatralitzades i per a famílies en diferents idiomes. Fora del recinte, a la platja a la banda de el camí que porta a Sant Martí d'Empúries, es troben les restes del moll hel·lenístic, construït pels grecs poc després de l'arribada dels romans. En aquest antic port grec va ser on va desembarcar, el 1992, la torxa olímpica per als Jocs Olímpics de Barcelona.
Consells: els mosaics no es poden veure tardor / hivern, estan coberts per protegir-los de l'fred i les gelades. D'altra banda, a l'estiu fa molta calor: intenta evitar les hores més càlides i porta aigua, gorra i roba lleugera i còmoda.
Més informació (preus, horaris , activitats,teatralitzacions,visites virtuals, concerts en el fòrum i tallers familiars etc.)
ESPAÑOL / CASTELLANO:
Empúries es el único yacimiento arqueológico de la Península Ibérica donde conviven los restos de una ciudad griega - el enclavame colonial de Emporion- con los restos de una ciudad romana -la antigua Emporiae- creada a inicios del siglo I aC sobre las estructuras de un campamento militar romano instalado durante el siglo anterior. Fue la puerta de entrada de la cultura griega y romana en la Península Ibérica.
![](https://static.wixstatic.com/media/36829a_e47f3e71f64742869c52398d7515feee~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_551,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/36829a_e47f3e71f64742869c52398d7515feee~mv2.jpg)
Combinan el paisaje de una hermosa playa con los restos de historia que han ido dejando las diferentes civilizaciones que han pasado por España. Uno de estos pocos asentamientos cercanos al mar que aún se conservan en buenas condiciones.
- Habitantes: indigetes, griegos de Focea, romanos ...
- Fundación: siglo vi a. C.
- Desaparición siglo III (San Martín de Ampurias continúa habitado)
- Correspondencia actual iris de Empúries (L'Escala)
- El dialecto griego de los habitantes de Emporion era el jónico. Su origen está en Jonia, la costa centro-occidental de Anatolia, donde se encontraba Focea.
- La visita dura una media de dos o tres horas.
- En el complejo arqueológico de Empúries -entre la ciudad griega y la romana- hay unos 150 mosaicos! Que se pueden todavía ver in-situ. Es uno de los conjuntos más importantes de toda la Península Ibérica por su variedad en tipologías, técnicas y diseños.
- Los templos: el Serapíeion y el Asklepieion. El primero dedicado a Isis y Zeus Serapis, ambos de origen egipcio, y el segundo dedicado a Asklepios. Asclepio -dios de la medicina-, Esculapio para los romanos, protegía la ciudad desde su templo y centro terapéutico (es la obra griega más importante encuentro hasta la fecha en Cataluña, 2,20 metros de altura y pesa Unos 900 kg .)
Como curiosidad, los arqueólogos no están seguros en el 100% de que se trate de Asclepio, también podría ser Júpiter, Agatodemon o Serapis.
- En la parte exterior de la muralla romana, justo a la derecha de la puerta principal hay un relieve bastante curioso! (Es un miembro viril, sexo, ...)
![](https://static.wixstatic.com/media/36829a_9e0049daef294cba8f056e341e36f1fe~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_551,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/36829a_9e0049daef294cba8f056e341e36f1fe~mv2.jpg)
Empúries (significa «mercado», «puerto de comercio», en latín Emporiae, también llamada por algunos Blaberura. La zona estaba ya ocupada desde la Edad del Bronce por una población indígena que comerciaba con los fenicios, pero gracias a los griegos llegó a convertirse en uno de los principales puntos de comercio del oeste del Mediterráneo.
Los yacimientos arqueológicos de Empúries se encuentran sobre el golfo de Roses, en el municipio de L'Escala (Girona) y son unos de los restos griegos más importantes de España. La zona está conformada por una llanura hundida por donde pasan los ríos Ter y Fluvià. No se trata de un único núcleo sino de tres diferenciados: Palaiapolis, Neàpolis y Ciudad romana.
La Palaiapolis (griego παλαιάπολις, «ciudad antigua») la encontramos citada por Estrabón como fundación de los focenses de Massàlia, que adoraban a la diosa Artemisa de Éfeso. Esta primera colonia se instaló en una "isla" frente a la costa que en aquella época se encontraba totalmente rodeada de agua, y que más tarde se integraría en el litoral gracias a las aportaciones de sedimentos del Fluvià, la que hoy sería San Martín de Ampurias.
El término Neàpolis (griego νεάπολις, "ciudad nueva") es el término comúnmente aplicado por los griegos para la zona de crecimiento de una ciudad, y le fue dado en este caso por Puig i Cadafalch para designar el asiento situado en sur de la Paliápolis, ya tierra adentro. Este asentamiento nace como resultado del crecimiento demográfico que no puede soportar la ciudad antigua.
La Ciudad romana es una antigua fortaleza (praesidium), asentada en un promontorio más al oeste de la Neapolis. Es un rectángulo de 750x350 metros delimitado por una muralla que acoge un sistema urbano desarrollado en torno a varios cardos y Decumanos.
Griegos: Durante la primera mitad del siglo VI aC, los comerciantes griegos procedentes de Focea fundaron y establecieron sobre un pequeño promontorio estratégicamente situado en el extremo sur del golfo de Roses, la Palaia Polis. Un promontorio, además, ocupado ya desde el bronce final y la primera edad del hierro por una población indígena que había mantenido contactos con el comercio fenicio. Poco tiempo más tarde del establecimiento griego en la Palaia Polis, los ampuritanos crearon un nuevo núcleo urbano inmediatamente al sur de la bahía natural, garantizando el control de las instalaciones portuarias. Este nuevo asentamiento, ubicado al este de una de las elevaciones que se levantaban en el entorno de las marismas que delimitaban la antigua línea de costa -la "tierra firme" de Estrabó- es lo que se conoce con el nombre de "Neàpolis"
Romanos: Emporion fue aliada romana durante la segunda guerra púnica -principios de siglo III a.C.- y fue en esta época cuando hubo aquí un primer embrión de campamento militar romano. De hecho, Emporion fue la puerta de entrada de los romanos en la Península Ibérica el 195 aC, con Marco Porcio Catón en la cabeza. En época del emperador Augusto, las ciudades griega y romana se unieron física y jurídicamente bajo el nombre de Municipium Emporiae (último cuarto del siglo I aC). Mientras que Gerunda (Girona), Barcino (Barcelona), Tarraco (Tarragona) y otras ciudades romanas de la Península adquirían cada vez más importancia, Emporiae la perdía progresivamente. En la segunda mitad del siglo III dC, toda la ciudad romana y el sector de la Neapolis eran ya abandonados, y la población se concentró en San Martín de Ampurias.
![](https://static.wixstatic.com/media/36829a_6e8c914ba9744ef7a0729998569fdbfb~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_710,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/36829a_6e8c914ba9744ef7a0729998569fdbfb~mv2.jpg)
Las excavaciones del complejo arqueológico comenzaron en 1908 y prácticamente han seguido sin interrupciones hasta hoy día, (encare que sólo ha sido excavado un 25% del yacimiento arqueológico), así que es como pasear por un yacimiento vivo.
Los mosaicos de las viejas casas señoriales, la escultura de Asclepio o el imponente foro romano son de visita obligada.
En las ruinas de Empúries se pueden visitar la ciudad griega, la ciudad romana y el Museo de Arqueología.
Durante el verano se organizan visitas teatralizadas y para familias en diferentes idiomas.
Fuera del recinto, en la playa en el lado del camino que lleva a San Martín de Ampurias, se encuentran los restos del muelle helenístico, construido por los griegos poco después de la llegada de los romanos.
En este antiguo puerto griego fue donde desembarcó, en 1992, la antorcha olímpica para los Juegos Olímpicos de Barcelona.
Consejos: los mosaicos no se pueden ver otoño / invierno, están cubiertos para protegerlos del frío y las heladas. Por otra parte, en verano hace mucho calor: intenta evitar las horas más cálidas y lleva agua, gorra y ropa ligera y cómoda.
webgrafia
Comments