La nit del dijous 18 de juny va finalitzar la fase 3 de desescalada a tot Catalunya. S’entra així en la nova etapa de la represa on s'aixequen totes les restriccions de mobilitat a Catalunya , pero nosaltres no deixarem cap regió sanitaria pendent , aixi que , tant per curiosos com per qui vulgi moures encare dins de la seva regió sanitaria us portem el nostre " top " de la Regió Sanitaria de Girona que inclou set comarques de la província de Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l'Estany, Ripollès i Selva.
També agrupa alguns municipis del Maresme: Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera. Si hi ha alguna zona que no hem anat no estarà a la llista, ja que volem posar llocs on hàgim estat i puguem parlar i / o recomanar personalment.
- Alt Empordà
ADREÇA:
MAC Empúries Puig i Cadafalch s/n 17130 L'Escala T. 972 77 02 08
Telèfon de reserves: 972 77 59 76 Horari de reserves: 9h a 16h (dl-dv)
Conjunt arqueològic
Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega –l’enclavament colonial d’Empòrion- amb les restes d’una ciutat romana -l'antiga Emporiae- creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior.
Durada aproximada de la visita: 2h i 30 minuts
Ciutat grega
El geògraf grec Estrabó, que va escriure en època d’August, relata, en referir-se a Empúries, que “els emporitans, en un primer moment, varen ocupar una petita illa situada davant de la costa, que avui dia denominen Palaia Polis (ciutat antiga), però actualment viuen ja a terra ferma” (Geografia III, 4, 8-9).
Ciutat romana
L'any 218 aC, amb motiu de la Segona Guerra Púnica, un exèrcit romà comandat per Cneu Corneli Escipió desembarcà al port d'Empúries amb l'objectiu de tancar el pas per terra a les tropes cartagineses quer es dirigien cap a Roma. S'iniciava així el procés que portaria a la romanització de la península Ibèrica.
- Baix Empodà
Situació: A Peratallada, vila del municipi de Forallac (Baix Empordà) – Girona.
Època: Segle X.
Estat: El castell aguanta bé les envestides dels anys. El Palau presenta un magnífic aspecte. A destacar les mides del fossat que envolta les muralles. Imprescindible fer un passeig sense preses pels bonics carrers d’aquesta població.
Altres: El poble, que està declarat conjunt històric - artístic, és un dels nuclis més importants de Catalunya pel que fa a arquitectura medieval. D'un extraordinari atractiu i bellesa, conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, amb nombrosos entrants i sortints, on destaca el castell fortificat amb la seva torre de l'Homenatge i el palau (s.XI-XIV), les muralles (s.XII-XIII) i l'església de Sant Esteve (romànica de principis del segle XIII). Destaca també el gran fossat que envolta la població, excavat a la roca viva.
Situació: A Monells, entitat de població del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà) – Girona.
Època: medieval.
Estat: Desaparegut. Conjunt medieval molt ben conservat.
Altres: Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D'estil gòtic, la plaça de l'Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals. Durant els segles XVII i XVIII s'aixecaren cases sobre els murs de la fortificació.
Situació: A Monells, entitat de població del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà) – Girona.
Època: medieval.
Estat: Desaparegut. Conjunt medieval molt ben conservat.
Altres: Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D'estil gòtic, la plaça de l'Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals.
Durant els segles XVII i XVIII s'aixecaren cases sobre els murs de la fortificació.
- Garrotxa
Situació: Al casc urbà de Sant Joan les Fonts, segon municipi més habitat de la comarca de la Garrotxa (Girona).
Època: Aquesta edificació està composta per dues construccions: La Torre és del segle XII. La casa és del segle XIV.
Estat: Es tracta d’una casa forta d’època medieval. Perfecte estat. Visitable. Declarat d’interès nacional l’any 1972. Hi ha una petita zona d’aparcament públic davant mateix de l’edificació.
Accés - carrer Juvinyà, s/nº
Altres: Al costat del castell hi ha l'Oficina de turisme de Sant Joan les Fonts, on es poden adquirir les entrades per visitar el castell. Consultar horaris i preus.
Situació: comarca de la Garrotxa i es troba a tocar Banyoles, Figueres i Olot.
Patrimoni arquitectònic
El patrimoni de Besalú es basa, en un percentatge altíssim, en els monuments que configuren la Vila Medieval.
Al 1966 el poble va ser declarat “Conjunt Historicoartístic Nacional” pel seu gran valor arquitectònic. La indústria tèxtil, metal·lúrgica i guixera han estat sectors econòmics molt importants a Besalú, però la conservació de la vila fa que el sector turístic s’enriqueixi notablement. Comptem amb una extensió de 4,81 Km ², amb aproximadament 2.500 habitants i estem situats a 150 m. sobre el nivell del mar.
sugerencies :
COL·LEGIATA DE SANTA MARIA,
CASA CORNELLÀ
CÚRIA REIAL,
MONESTIR DE SANT PERE,
ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ,
LA SINAGOGA i EL MICVÉ DE BESALÚ,
PONT ROMÀNIC,
SANT JULIÀ, església- hospital
EL GANGANELL , aigües del Ganganell.
Patrimoni arqueològic
Els darrers anys l’Ajuntament de Besalú ha dut a terme un programa d’excavacions arqueològiques que ha permès posar de manifest la importància de Besalú durant diversos períodes històrics. Destaquen, pel seu interès turístic, els punts següents:
La Sinagoga.
La Necròpolis de Can Barraca
El molí d’en Subirós.
La vil·la romana de Can Ring.
El barri de Capellada
L’excavació a Santa Maria
- Ripollès
Situació: A la Roca, o també dita La Roca de Palancà, entitat de població del municipi de Vilallonga de Ter (Gironès) – Girona.
Època: Ho desconeixem.
Estat: Ruïnes. No hem estat capaços d’identificar-les. Aparcament als voltants.
Altres: El poble es encantador, molt petit, es pot disfrutar de la natura.
Situació: Al terme municipal de Gombrèn (Ripollès) – Girona.
Època: Segles XI-XII - Generalitat de Catalunya *
Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya *
Estat: Malmès. Restaurat. Visites guiades al Castell i al museu del Comte Arnau: Cada darrer diumenge de mes d’11 a 13:30h., cal reserva, Tel. 972721317 - 686113344, de pagament.
Al davant hi ha l’Ermita de Sant Joan de Mataplana, l’església del castell (Romànic, segles XII – XIII), restaurada.
Descripció: A la Vall de l'Espluga, al costat nord-occidental del terme de Gombrèn, queden notables restes de mur de l'antic castell, prop de la capella de Sant Joan de Mataplana.
Situació: A la població de Ribes de Fresser (Ripollès) – Girona.
Època: Segle X.
Estat: Malmès. Està anunciat que s’hi estan fent treballs de restauració. Lliurament accessible. Aparcament als carrers dels voltants.
Altres noms: Castell de Sant Pere.
Altres: El que es el Castell val la pena podel veurel.
-Selva
Situació: Dalt del turó de Montsoriu, a 649 metres d'altitud i al límit entre el terme municipal d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu (La Selva) – Girona.
Època: Segle X - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).
Estat: El castell de Montsoriu està considerat un dels millors exemples d'arquitectura militar d'època gòtica de Catalunya, denoten que era una poderosa i important edificació. Des del febrer de 2010 és Visitable. En l'actualitat s'han fet reformes i ja es troben parts del castell totalment reconstruïdes, com és el pati d'armes cobert, amb la cisterna a sota, la torre de l'homenatge o bé la sala i la cuina del s. XIV.
Altres: El castell en l'actualitat és propietat del Consell Comarcal de la Selva).
Kommentare